Romancele vor si cariera si familie

Ele incearca sa-si indeplineasca obligatiile de mama si, in acelasi timp, sa se implineasca profesional.

"Eu, casnica? Nu cred. Viata pentru mine inseamna activitate, iar activitatea imi da independenta!", spune Adriana Ioan, mama lui Rares, un baietel "minunat", de numai un an si jumatate. Adriana are 29 de ani si lucreaza in aceeasi companie de relatii publice, DC Communication, de sapte ani. A urcat treapta cu treapta, pana a ajuns coordonator de proiecte.

Ea si sotul ei, Florin, au cochetat cu ideea de a avea un copil de cinci-sase ani, dar la fiecare discutie serioasa ajungeau la concluzia ca "nu este momentul". "Intotdeauna ar mai fi ceva de facut. Acum, cand il avem pe Rares, ne dam seama ca am asteptat cam mult", spune tanara mama.

De cand Rares a venit pe lume, "programat cu voia lui Dumnezeu", timpul petrecut cu familia o face pe Adriana sa regrete ca weekendul este atat de scurt sau ca ziua nu are 48 de ore.

Sa renunte la cariera? "Nu m-am gandit nicio clipa ca puiul poate fi o piedica in realizarea planurilor de viitor. Sarcina, apoi Rares si cariera faceau parte din viata mea si nu ramanea decat sa reusesc sa le imbin. In timpul sarcinii mi-a fost usor sa vin la serviciu pana in luna a noua, dar imi aduc aminte cand Rares avea doar o luna, iar eu incercam sa-l conving pe Florin ca as putea totusi sa ma duc cateva ore pe zi la birou."

Adriana s-a intors la lucru dupa doar sapte luni de concediu maternal. "Eram cu o luna inainte de 9 mai, aveam foarte multa treaba pentru Festivalul Filmului European, asa ca nu mi-a fost greu sa ma reacomodez", spune ea.
Daca in primele luni din viata lui Rares, el si Adriana au fost nedespartiti, apoi lucrurile s-au schimbat.

Norocul ei este ca sta linistita stiindu-l pe maini foarte bune acasa. "Solutia la care am optat a fost o persoana de incredere, Ani, care ne ajuta foarte mult si pe care Rares, chiar daca nu o spune in cuvinte, o iubeste mult", spune Adriana.

Altfel, timpul petrecut impreuna este exploatat la maximum, Adriana, Rares si Florin fac echipa buna, iar cel mic este "un membru foarte important al familiei si, in ciuda varstei lui, este luat foarte in serios". Si ca sa ne dovedeasca inca o data ca nu e greu sa impaci viata de familie si cariera, Adriana Ioan spune ca ea si Florin sunt hotarati sa aiba si un al doilea copil, "poate o fetita!".

Razboiul mondial al sexelor

Perspective. Europencele pot avea o slujba, dar nu si o cariera. Cel putin asa reiese dintr-un studiu realizat de Organizatia Internationala a Muncii (International Labour Organisation).

Pare imposibil, dar aceasta este realitatea. Revista "Time" a publicat aceste concluzii intr-un articol pe tema "Egalitatea sanselor - Un mit sau realitate?". "Este un mit", spun ei. In ciuda iluziilor despre egalitatea sanselor intre barbati si femei in ceea ce priveste cariera, care circula in tarile din Uniunea Europeana, batranul continent nu este un loc potrivit pentru femeile care vor functii de conducere.

Suprimarea talentului feminin

Datele releva ca, in timp ce in SUA femeile detin 45% din functiile de conducere - politicieni, manageri in toate domeniile de afaceri -, in statele Uniunii Europene, situatia este pe dos. In Anglia, procentul femeilor care detin aceste functii este de 33%. Suedia, considerata o tara model in egalitatea intre sexe, are un procent si mai mic, de 29%. In Italia si Germania, femeile lideri sunt in proportie de 18% si respectiv 27%.

Aceste statistici spun mult atat despre piata de munca din Europa, care se poticneste in politicile de binefacere ale statelor si politicile de conducere ale marilor corporatii, cat si despre atitudinea fata de femei. Problema nu este ca europencele sunt obligate sa devina casnice, ci faptul ca Europa nu este capabila sa profite de intregul potential al muncii femeilor. Insa, pana la urma, ele reprezinta 57% din forta de munca din UE, ce-i drept o cifra mai scazuta decat in SUA - 65% -, dar nu dramatic de mica. Cu atat mai mult cu cat majoritatea persoanelor de sex feminin din UE sunt absolvente ale unor institutii de invatamant superior.

Dreptul de a fi mama

O alta concluzie a studiului o reprezinta faptul ca Europa "ucide" posibilitatea ca o femeie sa detina o functie de conducere, cu "dreptul de a fi mama". Un drept pastrat cu sfintenie, in mod ironic, de politicile de intrajutorare pentru viitoarele mame.

Indemnizatiile oferite mamelor, dar si subventiile venite de la stat le descurajeaza pe femei sa-si doreasca o cariera intr-un anumit domeniu. Prin toate aceste politici menite a le tine departe de munca, Europa iroseste talentul feminin.

Nu numai ca femeile isi ies din mana dupa o lunga perioada de absenta de la munca, dar exista si posibilitatea ca ele sa nu se mai intoarca la serviciu. Vinovate de aceasta realitate nu se fac doar guvernele, ci si marile corporatii care nu s-au adaptat schimbarilor vremurilor. Putine sunt cele care ofera un program flexibil care sa le usureze femeilor calea de a face si o cariera, dar si de a avea o familie.

Compromisuri pentru familie

Studiul releva insa si faptul ca nici femeile din UE nu sunt tocmai nevinovate. Ele tind sa se conformeze cu slujbe cu jumatate de norma, care sunt mai putin apreciate si mai prost platite. Cele care vor insa sa lupte impotriva discriminarii se confrunta cu legi care-i favorizeaza pe angajatori.

"Trebuie sa avem mai multe femei pe piata muncii", spune comisarul european pentru munca si afaceri sociale, Vladimir Spidla. Insa angajatorii sunt dispusi sa ia pe cineva de care se pot folosi multi ani si care nu are nevoie de prea mult timp liber. "A fi o potentiala mama devine de multe ori un obstacol pentru femei cu anumite functii si slujbe, iar aceasta este un fapt in toata Europa", afirma Manuela Tomei, sociolog pentru Organizatia Internationala a Muncii.

Graviditatea, interzisa

O femeie care-si doreste un copil este considerata incapabila de a detine o functie de conducere. A-ti da verigheta jos de pe deget la un interviu pentru o slujba este ceva comun in tarile din UE. "Perspectiva unei familii apare in discutie la toate interviurile pentru un loc de munca", spune Sasha Buehler pentru revista "Time". "Am avut potentiali angajatori care m-au pus sa le promit ca nu voi ramane insarcinata", adauga ea.

Astfel de intrebari pot duce angajatorul in fata instantei judecatoresti in Statele Unite ale Americii, insa nu si in Europa. Rezultatul este un sistem in care cele mai multe femei lucreaza, dar putine se bucura de mobilitate pentru a-si construi o cariera. S-a ajuns ca ele sa fie excluse din domeniile competitive, in care exista perspectiva unei avansari.

Romancele, atrase  de cariera

Evolutie. In Romania, situatia femeilor care doresc o cariera tinde sa se indrepte mai degraba catre ceea ce se intampla in Statele Unite ale Americii si nicidecum catre ce se intampla in UE.

Romeo Cretu, senior consultant pentru firma HRD-Dezvoltare Resurse Umane, este de parere ca la noi exista domenii in care femeile fac cariera. "De exemplu, in resursele umane cei mai multi manageri sunt femei. Unii chiar foarte buni. Un alt exemplu, din alt domeniu si oarecum singular, este Liliana Solomon, de la Connex, care a venit pe postul de CEO (director executiv)", spune el.

Cretu este de parere ca si in Romania mai exista inca domenii considerate apanajul barbatilor, insa spune ca este vorba de inertie si ca lucrurile se vor schimba. "Este vorba de timp. In primul rand trebuie ca din ce in ce mai multe femei sa-si asume un rol de conducere, dar si ca proprietarii companiilor sa capete incredere in capacitatile de lideri ale femeilor", spune el.

"Eu stiu cel putin doua-trei firme de IT in care directorii sunt femei si altele in care in spatele deciziilor patronilor stau sotiile. De multe ori femeile prefera sa conduca din umbra", adauga Romeo Cretu.

Meserii pentru femei

"Asa cum spunea celebrul guru al managementului, Tom Peters, "femeile sunt mai buni manageri decat barbatii"", concluzioneaza Romeo Cretu.

Cristina Fedorovici, consultant pentru ADVICE Leadership Management Consultants, este si ea de acord cu el. "Nu stiu daca la noi sansele ca o femeie sa aiba o cariera sunt chiar 50%, insa ce va pot spune este ca femeile sunt din ce in ce mai bine vazute in functiile de conducere. In urma cu patru-cinci ani, in momentul in care primeam vreo cerere de la un angajator pentru recrutarea de personal pentru o cariera ce inainte era strict destinata barbatilor, se stia ca nu se vor femei. Acum nu mai conteaza daca este femeie sau barbat", spune ea.

Si copil, si cariera

Cat despre perspectiva de a deveni mama, care este considerata un obstacol in multe tari din UE, in Romania nu reprezinta un impediment pentru ca o femeie sa-si construiasca o cariera. "Este normal ca angajatorul sa se teama de aceasta idee, dar femeia are posibilitatea sa-si dovedeasca putinta de a le impaca pe amandoua, iar femeile de cariera stiu acest lucru", spune Cristina Fedorovici.

"Existenta unui copil nu impiedica, cel putin la noi, o femeie sa-si construiasca o cariera. Eu stiu foarte multe femei insarcinate care au revenit la serviciu dupa trei luni de la nastere. Si nu se intorc neaparat pentru bani, ci ca sa-si dezvolte o cariera. Mai ales daca o femeie are un salariu de 2.000 de euro. Nu sta acasa doi ani pentru o indemnizatie de 8 milioane. Isi angajeaza bone si se intorc. Suntem o piata atipica pentru Europa. Nu m-as mira daca studiile de la noi ar arata alte lucruri decat in UE. Parerea mea este ca mentalitatea romanului incepe sa se schimbe", spune si Romeo Cretu.

Efectele perverse ale egalitatii

Sociologii sunt de parere ca diferenta intre femeile si barbatii de cariera este faptul ca sunt condusi de instincte diferite si acesta este si motivul pentru care mai exista discriminare.
"Asta nu inseamna ca unii sunt superiori si altii inferiori, ci doar ca sunt diferiti", spune sociologul George Laza. Din perspectiva istorica, vom vedea ca diferenta dintre sexe a fost interpretata ca o evaluare valorica, ca o subordonare a femeii fata de barbat. "Acum vreo trei-patru sute de ani, in conditiile in care forta fizica era principala sursa de bunastare, situatia ca barbatul sa conduca era fireasca", spune George Laza.

SUA, cu un pas inainte

George Laza aminteste de "revolutia sexuala" inceputa in SUA, care a combatut subordonarea femeii in fata barbatului si care a oferit o alternativa la egalitatea deplina cu tente androgine. "Ca si in cazul utilizarii internetului, SUA a facut un pas inainte in fata UE, si asa se explica si rezultatele studiului realizat de  Organizatia Internationala a Muncii", spune el. In acelasi timp, Laza crede ca in SUA apar si "efectele perverse" ale egalitatii absolute.

"Exista femei de cariera care si-ar dori mai mult timp pentru familie, dar si ca partenerul de viata sa fie mai productiv. Si asta pentru ca o cariera poate avea semnificatii diferite pentru femei si barbati", mai spune sociologul.

Vointa le lipseste romancelor

"Nu e vorba ca femeile sunt considerate incapabile, ci sunt doar imprevizibile - pentru ca interesele personale (care sunt net superioare) pot fi in contradictie cu interesele firmei", spune Laza.

In Romania nu mai poate fi vorba de mentalitate comunista, care punea femeia in inferioritate cand venea vorba de o cariera, ci de un mod de abordare patriarhala specifica unei societati cu o dezvoltare ceva mai lenta. "In teorie, Romania, cu vointa, ar putea ajunge unde sunt SUA, insa vointa lipseste", crede sociologul.

News

Webinar: Are You and Your Candidates on the Same Page?
10/09/2018 - Any organization with a limited talent pool, regardless of industry, will benefit from this upcoming Webinar hosted by Symphony Talent
Forbes CEE Forum
10/09/2018 - Marii actori ai business-ului se intalnesc la cea de-a cincea editie a Forumului Regional Forbes!

Newsletter

Subscribe for up-to-date newsletters you would like to receive on a regular basis.

türk porno,Porno izle, sikiş izle,sex izle porno izle,porno izle bedava porno

"));