Pentru cine produc fabricile de specialisti

 

 Piata locurilor de munca este in continua miscare. Insa, de multe ori, cererea depaseste oferta. Daca inainte de anul 1989, inginerii erau la mare cautare, in ultimii ani, a fost o adevarata moda a economistilor si juristilor. Steaua lor pare ca apune in acest moment, numarul absolventilor de studii juridice sau economice fiind mult mai mare in raport cu cererea.


Anul trecut, Academia de Studii Economice (ASE) scotea de pe bancile facultatilor 4.800 de absolventi, iar anul acesta cifra va fi aproximativ egala; nu toti cei care “intra in paine” au insa siguranta ca vor gasi de lucru. Si totusi, ce sanse are un absolvent al unei facultati sa-si gaseasca un loc de munca?


Rectorul ASE, Ion Gh. Rosca, afirma ca numarul de locuri stabilite pentru admitere este in concordanta cu capacitatea de scolarizare a facultatilor si cu resursele de finantare. Astfel, pentru anul universitar 2005, ASE ofera 3.040 de locuri finantate de la buget, din care 10 pentru rromi, 35 pentru studentii din Republica Moldova si 2.940 de locuri cu taxa. De asemenea, pentru invatamantul la distanta, exista 5.575 de locuri cu taxa pentru toata tara. Insa, dintre acesti studenti, cati vor gasi de lucru in domeniu si in ce masura isi vor profesa meseria? Mai ales ca, asa cum afirma rectorul ASE, nu exista o colaborare constanta intre facultati si organizatiile neguvernamentale sau alte firme specializate care sa faca oferte de joburi.


In ceea ce priveste Facultatea de Drept, si aici se prefigureaza o inflatie pe piata locurilor de munca. Numai in cadrul Universitatii Bucuresti, pentru admiterea din acest an s-au aprobat 300 de locuri la buget, 150 cu taxa si 150 pentru invatamantul la distanta. Insa, de cati juristi, avocati, magistrati este nevoie? De regula, atunci cand intri in paine, tintesti un post bine platit si cu satisfactii profesionale pe masura. Numai ca, pe parcurs, din cauza insatisfactiilor materiale sau profesionale, o parte din absolventi ajung sa profeseze altceva decat ce visau in facultate.


“Economia Romaniei este in plin proces de dezvoltare si de integrare europeana. Profesia de economist este acoperitoare pentru numeroase locuri de munca si ofera deschideri pentru niveluri ulterioare de pregatire. Cererea tinerilor pentru aceasta profesie este foarte mare”, spune Ion Gh. Rosca.


Ca asa stau lucrurile nu se indoieste nimeni. Doar ca ar trebui si o oferta pe masura. Surse din Ministerul Educatiei si Cercetarii ne-au declarat insa ca nu exista o statistica clara despre cati economisti sau juristi ar fi nevoie in urmatorii cinci sau zece ani. Functionarii din minister sustin ca este treaba fiecarei facultati sa stabileasca numarul locurilor de admitere necesare pentru un an universitar si care este numarul optim pentru a acoperi cererea de pe piata de munca.


In lipsa unor “indrumatori” care sa le puna la dispozitie o oferta de joburi, absolventii sunt nevoiti sa accepte posturi sub capacitatea lor profesionala si, implicit, prost platite. Este foarte adevarat ca piata de munca ofera si oportunitati deosebite in aceste domenii. Dar, ca si in alte domenii, experienta este o conditie esentiala. Si atunci, se intra in acelasi cerc vicios: tinerii nu au experienta pentru ca nu au avut cum sa o dobandeasca.


O solutie pentru tinerii absolventi ar putea fi companiile de recrutare. In ultima perioada, au aparut tot mai multe firme de acest gen care, pe diverse canale, furnizeaza persoanele potrivite, pentru posturile  potrivite. Cristina Fedorovici, senior recruiter la compania Advice Human Resources (AHR), spune ca numarul celor care depun CV-uri este impresionant, insa selectia este extrem de dura. Potrivit datelor furnizate de AHR, din 123 de CV-uri trimise pentru o companie multinationala care activeaza in domeniul imobiliar pentru pozitia de asistent marketing, au fost selectati de angajator sase candidati, fiind angajati doi. Un alt exemplu este cel al unei companii multinationale din domeniul consultantei si investitiilor imobiliare care, pentru departamentul juridic, a primit cereri de la 538 de candidati, a vizionat 13 si a angajat o singura persoana. O firma multinationala din domeniul petrolier, una dintre cele mai mari la nivel mondial, a primit pentru postul de asistent manager (departamentul marketing, juridic, comercial etc.) 907 CV-uri, au fost testati 27 de candidati si angajati 9.


La toate aceste pozitii s-au cautat absolventi din domeniile juridic si economic, cunoscatori de limba engleza avansat sau o alta limba straina, cunostinte avansate de operare PC (minimum Word, Excel si Internet). Si exemplele pot continua.


Un asistent are in ranita bastonul de director


In plus, cei care apeleaza la firme de acest gen au pretentii foarte ridicate. Ei tintesc de prima data un post in middle management sau chiar in top management. Marile companii prefera insa sa-si formeze oamenii, trecandu-i prin toate etapele premergatoare unui post de conducere. “Absolventii de Drept sau de ASE au foarte multe sanse sa-si faca o cariera de succes in domeniu, atat timp cat sunt constienti ca trebuie sa munceasca foarte mult”, spune Cristina Fedorovici.


Daca un proaspat absolvent pleaca de la ideea ca a terminat Facultatea de Management si nu poate fi altceva decat manager, deoarece pentru aceasta functie s-a pregatit va avea o mare dezamagire. “Din ce in ce mai multi angajatori apeleaza la servicii de recrutare, atunci cand vor sa angajeze un tanar absolvent, oameni fara experienta, dar cu potential. Ce inseamna asta? Ca dintre toti absolventii dintr-un an, de la toate facultatile economice, de exemplu, sunt doar cativa cei care pot intra in categoria “cel mai bun”. Un angajator care apeleaza la serviciile de recrutare ale unei companii specializate, cu siguranta, va cauta un astfel de profil de angajat. Inseamna ca acea companie este dispusa sa investeasca in angajatii sai, cu conditia ca acestia sa-si doreasca intr-adevar o cariera de succes”, spune Cristina Fedorovici.
 
 Sunt inca foarte multi absolventi cu studii superioare care refuza sa lucreze intr-o companie mare, cu perspective reale de promovare si cu un salariu decent, tocmai pentru ca perioada de doi-trei ani in care vor fi asistenti li se pare prea indelungata si frustranta din punct de vedere financiar. “Am cunoscut un proaspat absolvent de marketing, fara nici o zi de experienta, pe care l-am plasat pe un post de asistent marketing intr-o companie de marime medie, cu perspective de a deveni, intr-un timp relativ scurt, director de marketing (adica, exact ceea ce isi dorea din momentul in care s-a hotarat sa urmeze acea facultate), povesteste Cristina Fedorovici. Am primit dupa trei zile telefon de la mama respectivului angajat, in care eram mustrati, eu si clientul angajator: cum ne-am permis sa-i punem baiatul la munca de jos, adica sa trimita mesaje clientilor companiei, cate o ora pe zi. Nu conta ca firma angajatoare tocmai isi lansa un nou produs asteptat de clientii sai si ca toti angajatii din departamentul de marketing asta faceau, ca mailingul face parte din job-description-ul unui marketer si ca, in afara de aceasta atributie “ingrata”, era invatat sa devina un om de marketing”, adauga Fedorovici.


Trebuie  sa cunosti foarte bine domeniul in care activezi ca sa poti ocupa un post de middle management, ca sa nu mai vorbim de top. Insa, cu cat se incepe mai de jos si se avanseaza, in momentul in care au fost insusite toate atributiile job-ului respectiv, spun angajatorii, cu atat acel angajat va avea sansa de a deveni un manager bun in departamentul sau in compania in care a debutat. “Se pune accent pe stabilitatea viitorului angajat si pe loialitatea fata de companie. Si este normal sa fie asa, tinand cont ca majoritatea firmelor investesc foarte mult in oamenii lor. Am discutat cu foarte multi tineri care lucrasera trei luni intr-un loc, doua luni intr-altul, schimband nu doar firma, ci si domeniul de activitate. La intrebarea: “De ce ati plecat de la firma X asa de repede?”, mi se raspunde cel mai frecvent: “Simteam ca ma plafonez” sau “Am invatat tot ce se putea invata”, sau “Am un coleg de facultate care este deja director de marketing, iar mie mi s-a spus ca nu pot avansa in primul an de activitate”. Dar nu specifica si daca acel coleg si-a inceput activitatea direct pe acea pozitie sau a lucrat in timpul facultatii. Nu este suficient sa fii absolvent de ASE ca sa fii “vanat”!

O economista si o avocata: doua trasee de cariera reusita


In privinta absolventilor de Drept, situatia este chiar dramatica, deoarece numarul absolventilor depaseste cu mult oferta de munca existenta pe piata. Fara indoiala insa ca exista si tineri absolventi pentru care posibilitatea de a lucra in domeniul in care s-au pregatit nu a fost atat de greu de realizat. Ei nu sunt exemple singulare. Cert este ca fac ceea ce si-au dorit, ajungand, intr-un timp relativ scurt, intr-o pozitie superioara.


Manuela Galuscan a terminat Facultatea de Drept la Universitatea Romano-Americana in anul 1998. Atunci nu si-a pus intrebarea daca vrea sa fie avocat, magistrat sau notar. Sau daca va lucra neaparat in acest domeniu. Dupa licenta, doua luni mai tarziu, a sustinut examenul de admitere in profesie. In ianuarie anul urmator, Manuela facea parte din barou, ca avocat stagiar, lucrand sub indrumarea avocatului Paul Varzaru. A urmat definitivatul in noiembrie 2000, pentru ca, din martie, sa profeseze ca avocat definitiv. Tot in acea perioada, se hotaraste sa-si deschida propriul ei birou de avocatura. Acum, la 31 de ani, Manuela Galuscan este un avocat relativ cunoscut si cu un statut profesional realizat. A fost greu? “Mi s-a parut ca totul a decurs foarte firesc de cand am terminat facultatea si pana acum. Poate si datorita faptului ca nu am intampinat greutati materiale. Simplul fapt ca il am alaturi pe sotul meu, material si moral, a facut ca totul sa fie mult mai usor. Am avut colegi care, desi au luat examenul in barou, au renuntat pe parcurs, pentru ca nu puteau sa se intretina din ceea ce castigau. La inceput a fost mai dificil, in sensul ca, neavand experienta, a trebuit sa iau totul de la zero. Facultatea nu te invata nici cum sa deschizi un dosar pe rol. Nu esti nici pe departe pregatit pentru ce vei face cu adevarat ca avocat sau ca notar. Insa, am invatat din mers, in timpul stagiaturii, de la ceilalti avocati”, spune Galuscan. Acum pledeaza in procese civile si penale fara nici o problema. Are 40 de dosare pe rol si inca multi clienti care o cauta pentru a-i reprezenta in instanta. Ea se caracterizeaza ca fiind un om implinit din punct de vedere profesional si familial. “Sunt norocoasa pentru ca fac ceea ce imi place, fara compromisuri”, incheie Manuela.
 


Laura Iofcea  a terminat Facultatea de Finante, Banci si Contabilitate din cadrul ASE in anul 1994. Inca din timpul facultatii, si-a dorit sa lucreze intr-o banca, dar mai departe de agitatia Bucurestiului. Imediat dupa examenul de licenta, a sustinut concursul pentru unul din locurile disponibile la Banca Romana de Dezvoltare- SociEtEe GEnErale din Giurgiu, orasul ei natal, si profitand de conjunctura favorabila, s-a angajat ca ofiter de credite. Inceputul a fost greu: “Mai intai am facut munca de secretariat, eram omul bun la toate. Am inceput sa citesc, sa invat, dar toate acestea le-am facut singura. In facultate, nu am invatat decat teorie, practica am dobandit-o pe parcurs. Dar nu pot spune ca am fost pregatita pentru ceea ce trebuia sa fac intr-o banca. Cand am venit la BRD, toata lumea m-a tratat cu neincredere, din cauza lipsei de experienta.
Nimeni nu mi-a aratat nimic, a trebuit sa invat din propriile mele greseli. Dar tot a fost bine, pentru ca nu le-am repetat”, spune Laura Iofcea. La 38 de ani, Laura simte ca a venit timpul unei schimbari. Isi doreste un post de conducere, nu neaparat intr-o banca. Dar stie ca poate face mai mult. Si este constienta de valoarea pe care o are, de aceea nu mai poate accepta orice. “Cand esti la inceput, stii ca nu poti sa astepti prea mult de la un loc de munca. Pe masura ce acumulezi experienta, cresc pretentiile materiale si profesionale. Eu am ajuns la nivelul in care stiu ca pot sa fac o treaba buna”.

 

 

 

News

Webinar: Are You and Your Candidates on the Same Page?
10/09/2018 - Any organization with a limited talent pool, regardless of industry, will benefit from this upcoming Webinar hosted by Symphony Talent
Forbes CEE Forum
10/09/2018 - Marii actori ai business-ului se intalnesc la cea de-a cincea editie a Forumului Regional Forbes!

Newsletter

Subscribe for up-to-date newsletters you would like to receive on a regular basis.

türk porno,Porno izle, sikiş izle,sex izle porno izle,porno izle bedava porno

"));